top of page

עקירות כירורגיות / עקירות שיני בינה

שן בינה (Wisdom Tooth) היא ה"טוחנת השלישית" ובד"כ בוקעת לחלל הפה בגילאים 18-22. במידה והתפתחות הלסת תקינה וקיימים ממדי עצם מתאימים, תבקע השן באופן מלא ואנכי אל תוך חלל הפה. לצערנו שיני הבינה נוטות לבקוע בעמדה שאינה ישרה, ברוב המקרים עם נטייה אלכסונית וללא חשיפה לחלל הפה. שיני בינה שבקעו באופן חלקי וכלואות בעצם חשופות למספר סיבוכים רב ולכן מומלץ לעקור אותן כבר בגילאים צעירים.

הסיבות לעקירת שיני בינה :

  • פריקורוניטיס , דלקת סביב כותרת שן הבינה (Pericoronitis): דלקת ונפיחות המתפתחת ע"ג החניכיים העוטפות שן בינה שבקעה באופן חלקי. תהליך דלקתי זה מלווה בכאבים עזים, הגבלה בפתיחת הפה והפרשה מוגלתית. קושי בתחזוקה והקפדה על צחצוח באזור זה יוביל לדחיסת מזון והצטברות רובד חיידקי המעודד דלקת. עקירת שן בינה א-סימפטומית בגיל צעיר מונעת התפתחות פריקורוניטיס.

  • פגיעה בשן סמוכה: שן בינה הכלואה חלקית וצמודה לטוחנת השנייה מהווה מכשול בפני תחזוקה ושמירה על היגיינה. מצב זה עלול להוביל להתפתחות עששות עמוקות בשן הסמוכה וכיס חניכיים המוביל לדלקות חריפות. עקירת שן הבינה מאפשר תחזוקה או טיפול ראוי בשן הסמוכה במקרה הצורך.

  • זיהומים: הקושי בצחצוח שן הבינה מוביל במהרה להתפתחות עששת עמוקה וריקבון מתקדם. זיהום מנגע עששת עלול להתקדם לאזור השורשים והלסת. תהליך זיהום המערב את אזור זווית הלסת עלול להוביל להגבלה חמורה בפתיחת הפה, כאבים עזים ואף לערב מבנים חיוניים כגון קנה הנשימה. זיהומים עמוקים ממקור שיני בינה עלולים להוביל לאשפוז בבי"ח ולהתערבות ניתוחית דחופה.

  • נגעים פתולוגים סביב שיני הבינה: בכל מקרה של שן בינה שאינה בקעה לחלל הפה יש לפנות לכירורג פה ולסת לבדיקה. תהליך האבחנה ידרוש ביצוע צילום פנורמי. סביב שיני בינה עלולות להתפתח ציסטות המהוות מקור פוטנציאלי לזיהום ולהרס עצם הלסת. במקרים נדירים עלולים להתפתח סביב שיני בינה נגעים יותר אגרסיביים כגון גידולים שפירים.   

התהליך הכירורגי:

טרם עקירת שן הבינה יש לבצע בדיקה יסודית ע"י כירורג פה ולסת. הבדיקה כוללת ביצוע צילום פנורמי. במקרים מסוימים ובמידת הצורך יש לבצע צילום CT דנטלי לפני העקירה. על סמך ה-CT ניתן להעריך את סמיכות תעלת עצב (האחראי על התחושה באזור שפה, סנטר והלשון) לשן הבינה. 

עקירת שן בינה כירורגית מבוצעת לרוב בהרדמה מקומית. בשלב הראשון הכירורג יחשוף את השן ע"י הרמת החניכיים מעל השן והסרת עצם סביבה. במידה וקיים צורך – יפצל הכירורג את השן עד שיוכל להניף את השן בצורה בטוח. לאחר עקירת השן חשוב להקפיד על ניקוי מכתשית העקירה, ווידוא עצירת דימום ותפירה הדוקה. המטופל משוחרר מהמרפאה עם הנחיות ברורות ומרשמים לטיפול תרופתי.

 

מהלך החלמה:

החלמה ראשונית לאחר עקירת שן בינה כירורגית בד"כ נמשכת 3-5 ימים. יש להקפיד על נטילת אנטיביוטיקה וסטרואידים לפי מרשם. ולהקפיד על נטילה בטוחה של משככי כאבים לפי הנחיות הכירורג. חשוב מאד להקפיד על שטיפות פה כלורהקסידין למשך 14 יום. בימים הראשונים יש להימנע ממאכלים קשים או חמים. ברוב המקרים אין צורך בביקורת אך חשוב לשמור על קשר עם המרפאה לכל מקרה של מהלך החלמה וריפוי לקוי.

shutterstock_753444985.jpg
bottom of page