top of page

השתלות עצם והרמת סינוס

לפני ביצוע שתלים דנטליים – על הרופא המנתח להחליט האם קיים מספיק נפח עצם ולהעריך את איכותה. את מימדי ואיכות העצם ניתן להעריך בבדיקה קלינית, צילום פנורמי וכמובן ע"י צילום CBCT. הסיבות לאובדן עצם יכולות להיות על רקע: אובדן שיניים בעקבות מחלת חניכיים או עששת עמוקה, כישלון שתלים דנטליים ישנים, השפעות הגיל על הלסתות, ממצאים פתולוגים (כגון ציסטות וגידולים) וטראומה. כיום קיימות שיטות רבות להשתלת עצם מודרכת (Bone Augmentation) ע"י ידי שימוש בתחליפי עצם ממקור אדם/חיה או סינתטיים. שחזור מימדי הלסת ע"י תחליף עצם יתבצע במקביל להחדרת שתלים או כמספר חודשים לפני. 

הרמת סינוס:

הרמת הסינוס (Maxillary Sinus Floor Augmentation/Lift) הינה פרוצדורה כירורגית מורכבת שנועדה לייצר מקום להשתלת עצם באזורים האחוריים של הלסת העליונה. הסינוסים המקסילרים הינם חללי אוויר הממוקמים משני צידי האף, בין אזור הניב לשן הטוחנת האחרונה העליונה. לאחר אובדן שיניים גדל נפח חלל הסינוס על חשבון הלסת וכך גורם להקטנה משמעותית במימדי העצם. למעשה, תכלית ההליך הכירורגי יהיה לבצע "הרמה" עדינה של הרירית (Sinus Membrane) וכך לאפשר מקום להשתלת העצם עד שתעבור אינטגרציה מלאה עם עצם הלסת במשך מס' חודשים. 

לפני ביצוע הרמת סינוס על כירורג המומחה פה ולסת לבצע בדיקה קלינית יסודית של הלסת העליונה והערכה רנטגנית ע"י CBCT. יש לציין כי נוכחות של סינוסיטיס מהווה גורם סיכון ולעיתים גם התווית נגד לביצוע הרמת סינוס. כמו כן חשוב להבין כי עישון כבד וסכרת בלתי מאוזנת פוגעים בהצלחת הפרוצדורה והשתלת העצם. 
 

חשוב להבדיל בין 2 טכניקות להרמת סינוס:

  • הרמת סינוס סגורה: פעולה כירורגית יחסית פשוטה המבוצעת דרך קדח ההשתלה. טכניקה זו אינה דורשת הרמת חניכיים נרחבת ופתיחת "חלון עצם". באמצעות הרמת סינוס סגורה של רירית ציפוי הסינוס ניתן לייצר עוד כ 4-5 מ"מ של גובה עצם לצורך החדרת שתל ארוך או רחב יותר וכך לשפר את יציבותו.

  • הרמת סינוס פתוחה: פעולה כירורגית מורכבת יותר הדורשת הרמת מתלה חניכיים נרחב, יצירת "חלון עצם" המאפשר חשיפה של רירית ציפוי הסינוס והשתלת עצם. לאחר חשיפתה, הכירורג מבצע הרמה יסודית של הרירית על ידי מכשור מיוחד. מדובר בהליך כירורגי עדין הדורש ניסיון ויכולות שליטה גבוהות על דימום. באמצעות הרמת סינוס פתוחה של רירית הציפוי ניתן לייצר עד כ 10 מ"מ של גובה עצם לצורך החדרת שתל. לאחר הרמת הסינוס ניתן להשתיל את העצם ובמקרים המאפשרים ניתן אף להחדיר את השתלים עצמם. על מנת לאפשר קליטה מלאה של העצם יש להמתין כ-6 חודשים. 

מהלך החלמה:

תהליך ההחלמה לאחר ניתוח להרמת סינוס יכול להמשך בין 5-7 ימים. בימים הראשונים תתכן נפיחות באזור הלחי והתארגנות של שטפי דם באתר הניתוח. יש להקפיד על טיפול תרופתי הכולל אנטיביוטיקה, משככי כאבים, שטיפות פה ע"ב כלורהקסידין ולעיתים סטרואידים. יש להימנע מקינוח אף למשך מספר ימין לאחר הניתוח. ביקורת ומעקב ע"י הכירורג המנתח הינה הכרחית וחשובה.

bottom of page